Programma

Onze programma’s gaan over geraakt worden, over de waarde van het woord, over verbeeldingskracht, over levende muziek, maar ook over verstilling.

Zo vieren we Kerst en Pasen op nieuwe wijze vóór de feestdagen. Vertelling en beschouwing wordt afgewisseld met prachtige muziek. Het eeuwenoude verhaal uit de wereldliteratuur wordt verbonden met ons persoonlijke leven in het huidige tijdsgewricht. Een avond van bezinning en reflectie op de chaos in de wereld om ons heen. Het Verhaal van Kerst en van Pasen vinden traditiegetrouw plaats in de Thomaskerk. Maar ook in het Groothandelsgebouw in Rotterdam en in de Spieghelkerk in Bussum. Op deze momenten kan de herberg niet vol genoeg zijn en staan de deuren open voor iedereen! Er wordt niet geschroomd om en groupe te komen, maar alleen komen is voor velen ook een ervaring op zichzelf. Al jaren worden de aria’s uit de Matthäus en Johannes Passion met Pasen en Bachs Weinachtoratorium met Kerst uitgevoerd onder leiding van dr. Hanna van Rijken.

 

Image alt

Het Verhaal van Pasen

De feestdagen zijn in Nederland vooral vrije dagen van werk geworden. Maar wat vieren we als mensen met de Paasdagen nu precies? Ruben van Zwieten weet die oude verhalen als geen ander te koppelen aan de actualiteit en te betrekken op ons leven en samenleven nu. Traditiegetrouw viert De Nieuwe Traditie op geheel eigen wijze Het Verhaal van Pasen. Een geëngageerd en persoonlijk verhaal, afgewisseld met muziek.

Image alt

Het Verhaal van Kerst

Kerst is ooit begonnen als een Germaans Midwinterfeest als de dagen het donkerst zijn, om te vieren dat de winter ons niet klein kan krijgen. Kerst stond dus al vroeg symbool voor nieuw licht in donkere tijden. Het bijbelse kerstfeest voegt daar iets aan toe. Uit onverwachte hoek, en tegennatuurlijk uit de kracht van een pasgeboren hulpeloos kind wordt een nieuwe toekomst aangereikt. Tekenen van nieuw licht in donkere tijden.

De Nieuwe Traditie viert jaarlijks Kerst op geheel eigen wijze met Het Verhaal van Kerst. Een geëngageerd en persoonlijk verhaal, afgewisseld met muziek, waarbij we reflecteren op de huidige tijd. Het verhaal wordt voorafgegaan door een gezamenlijk kerstdiner in De Nieuwe Poort of op locatie. Een diner waarbij iedereen aanschuift aan grote tafels en de menselijke broederschap meer dan ooit centraal staat.

Image alt

De Zeven Vette Jaren

De Zeven Vette Jaren is een uniek concept binnen het lezen van de bijbel in De Nieuwe Poort. Onder leiding van Ruben van Zwieten lezen we in zeven jaren de hele bijbel. Hij wordt hierbij ondersteund door een wisselend gastpanel van journalisten, ondernemers en documentairemakers. De Zeven Vette Jaren vindt elke derde woensdag van de maand plaats in De Nieuwe Poort.

Image alt

Meesterpreken

Vanuit een oud spreekgestoelte, houden ‘Meesters’ – topbestuurders en toezichthouders uit het werkende bestaan – in De Nieuwe Poort Amsterdam en Rotterdam een prikkelend, muzikaal omlijst betoog ter aanmoediging van mens en samenleving (medemenselijkheid), waarbij het publiek varieert van young professional tot gepensioneerd buurtbewoner. De Meesters prediken hierbij niet over hun overwinningen in het bedrijfsleven, maar over zingeving, christelijke waarden en aandacht voor de medemens. Deze activiteit is een nieuwe vorm van preken om een moment van reflectie te organiseren rondom werktijd als voedsel voor de geest. De ‘preken’ zijn open voor iedereen.

Lees hier alle meesterpreken terug