Meesterpreek in de lunch break

Vanuit een oud spreekgestoelte, houden ‘Meesters’ – topbestuurders en toezichthouders uit het werkende bestaan – in De Nieuwe Poort Amsterdam en Rotterdam een prikkelend, muzikaal omlijst betoog ter aanmoediging van mens en samenleving (medemenselijkheid), waarbij het publiek varieert van young professional tot gepensioneerd buurtbewoner. De Meesters prediken hierbij niet over hun overwinningen in het bedrijfsleven, maar over zingeving, christelijke waarden en aandacht voor de medemens. Deze activiteit is een nieuwe vorm van preken om een moment van reflectie te organiseren rondom werktijd als voedsel voor de geest. De ‘preken’ zijn open voor iedereen.

Image alt

Feike Sijbesma

Als er elke 6 seconde ergens in de wereld een kind sterft in de armen van de eigen moeder, omdat bijna 1 miljard mensen dagelijks honger hebben, is ons systeem dan succesvol? Is het dan gelukt?

Ik ben in het zuiden van Bangladesh en sta ineens met een kind in mijn armen, de moeder vraagt met tranen in de ogen om het mee te nemen. Waarom? Omdat ik ook wel weet dat als ik over 2 jaar terugkom dat niet al haar 6 kinderen meer in leven zijn. Alles flitst door mijn hoofd. Ik geef het kind terug. Dit kan niet. Nee, dit kan echt niet! Op de weg terug staan ook bij mij de tranen in mijn ogen…

Lees de volledige meesterpreek hier terug

Image alt

Piet van der Slikke

De Rotterdammer Erasmus schreef een paar aardige zinnen over Europa en nationalisme: “ De Engelsen verachten de Fransen om geen andere reden dan, omdat ze Fransen zijn. Men heeft een hekel aan de Schotten, omdat ze Schotten zijn. De Duitser ligt overhoop met de Fransman en alle twee bestrijden ze de Spanjaard. Wat kan er slechter zijn dan volken die elkaar bestrijden alleen omdat ze andere namen hebben? Er zijn zoveel zaken die hen tot elkaar zouden moeten brengen”. Europa dus. Sombere zinnen van Easmus, het is hopelijk iets beter geworden sedertdien. Maar toch, wat is er over van het ideaal van een gemeenschappelijk Europa, een ideaal dat inhoudt dat we samenwerken, waarbij we conflicten oplossen door het maken van deals of door een stelsel van rechtsregels? Zien we alleen nog maar ploeterende politici die de boel bij elkaar proberen te houden of schijnt er nog ergens een warme gloed van een ideaal?

Lees de volledige meesterpreek hier terug

Image alt

Joanne Kellerman

Waarschijnlijk is er geen andere plek in Nederland te vinden waar zoveel intelligentie, ambitie en energie is samengepakt als hier op de Zuidas. En toch: de som van al die intelligentie heeft niet kunnen voorkomen dat de ‘moeder aller crises’ zich op 15 september 2008 in de gedaante van Lehman Brothers op de deurmat van ons zelfgenoegzame leventje meldde. Wat volgde was een crash in slow motion. De frontale dodelijke botsing bleef dankzij overheidsingrijpen op het nippertje uit. Een ijzingwekkende ervaring die ik van dichtbij heb meegemaakt. Helaas ligt de patiënt ruim vijf jaar na dato nog altijd op de intensive care. De ongekende inspanningen die zijn gedaan om zijn leven te sparen, hebben hem en zijn omgeving onder schulden bedolven. Maar dat niet alleen: zijn vertrouwen is geknakt, zijn imago geschonden. De wereld ligt niet langer aan zijn voeten. De ‘lovers lane’ is verdwenen in een dichte mist.

Lees de volledige meesterpreek hier terug