Rituelen voor wording en zijn

Als predikant in opleiding nam initiator van De Nieuwe Poort Ruben van Zwieten waar dat er vier kerkgebouwen per week sloten. Ook nam hij een inhoudelijk religieus denkpatroon waar binnen de Kerk die diametraal leek te staan op het humanisme van de bijbel en de traditie. Tegelijkertijd was er in de samenleving een enorme behoefte voor reflectie, bezinning en levensbeschouwing. In toenemende mate leek een infrastructuur voor georganiseerde zingeving afwezig. Het was tijd voor iets nieuws. Verschillende families hadden vertrouwen in een ‘Huis voor Ontmoeting en Inspiratie’ als nieuwe kerk en boden steun voor de opstart.

Tijdens begrafenissen en huwelijken wordt duidelijk dat men doorkrijgt dat de vorm en de inhoud niet is zoals men verwacht. Grote groepen mensen zijn blij verrast door de humanistische en persoonlijke manier waarop de traditie wordt ingebracht. Tegelijkertijd komt de gepresenteerde vorm en inhoud als oorspronkelijk over.

In de lijn van Paulus, Barth, Miskotte, Breukelman, Bakker, Oosterhuis en Deurloo wil De Nieuwe Poort verder. Voor dopen, rouwen en trouwen. Voor Kerst en Pasen. Voor de bijbel. De Kerk/the church wordt als woord gezien als een afgeleide van het Griekse Ekklesia wat niets meer betekent dan ‘samenkomst van bijeengeroepen mensen’.

Image alt

Een schitterende combinatie van verhalen uit het verleden, hedendaagse realiteit en de gedeelde toekomst. Met een lach op het gezicht, veel humor en een serieuze boodschap een prachtige cocktail. Een memorabele ceremonie met zoveel meer diepte dan een normale trouwambtenaar komt brengen.

– Reinier & Suzanne, Bruidspaar